עולם הנדל"ן הוא עולם מורכב ומרתיע לעיתים, במיוחד כאשר הוא כרוך בהבנת המשמעויות של היטלים שונים, לרבות היטל ההשבחה. היטל זה, שהוא בגדר חובה על פי חוק, רלוונטי לנכסים שערכם עלה בעקבות שינויים שונים שחלו בהם, אולם קבלת פטור היטל השבחה יכולה להקל על הנטל הכלכלי הנגרם כתוצאה ממנו ולצמצם משמעותית את ההוצאות החלות על בעל הנכס.
סיוע של חברות המתמחות בקבלת פטור או הפחתה בהיטל ההשבחה הזה יכול לעשות את כל ההבדל ולחסוך, לבעלי נכסים רבים לא רק כאב ראש, אלא גם הוצאות כספיות גבוהות מאד.
לפני הבקשה לפטור – מהו בכלל היטל השבחה
רגע לפני שדנים בנושא הפטור מההיטל, חשוב להבין מה זה היטל השבחה ומה כרוך בו. היטל זה הוא תשלום שהוא בגדר חובה במדינת ישראל והוא רלוונטי כאשר ערכו של נכס עולה בשל אישורי תכנון ובנייה שהתקבלו על ידי הרשויות המקומיות והוצאו אל הפועל בנכס (למשל, תוספת בנייה).
ההיטל מתייחס לעלייה בערך הנכס, כאשר גובהו של היטל זה הוא בגובה של 50% מהעלייה בערך. הבנת מסגרת זו היא הצעד הראשון בהפחתה או קבלת פטור היטל ההשבחה וחשוב להבינה לעומק לפני כל צעד שמבצעים.
מי זכאי לפטור מהיטל השבחה
הזכאות לקבלת פטור היטל השבחה מקיפה מגוון תרחישים. מדובר בנכסים בשכונות שיקום ייעודיות, קרקע המיועדת לכבישים ציבוריים ושיפורים שנעשו להוספת שטחי שירות להתאמות נגישות.
בנוסף, מוסדות ציבוריים עם מטרות ללא מטרות רווח, כמו מוסדות חינוך או בריאות, עשויים גם הם להיות זכאים לקבלת הפטור, כך שהבנת קריטריוני הזכאות הללו היא הכרחית בזיהוי האם ניתן להגיש בקשה לפטור מהיטל השבחה או שמא העניין כלל לא רלוונטי.
מהן הסיבות הנפוצות לבקשה לקבלת פטור
ישנן שתי סיבות נפוצות לבקשות פטור היטל השבחה והן כוללות בניית מרחב מוגן (ממ"ד) בתוך דירה ובנייה או הרחבה של דירת מגורים עד 140 מ"ר. כדי לקבל את הפטור במקרים כאלה על בעלי הנכס להגיש בקשה לוועדה המקומית שלהם, המוכיחה כי הבנייה עומדת בקריטריונים הספציפיים לפטור, כמו מגבלות השטח ודרישות השימוש.
כיצד מגישים את הבקשה לקבלת פטור
תהליך הגשת הבקשה לפטור מהיטל השבחה משתנה בהתאם לשאלה האם הפטור הוא אוטומטי או מצריך הגשת בקשה. במקרים בהם לא חל פטור אוטומטי, על בעלי הנכס לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה להגשת בקשה לפטור. בקשה זו צריכה לפרט את הבסיס לתביעת הפטור, הנתמכת בתיעוד רלוונטי ובראיות לזכאות.
מהו המועד האחרון להגשת הפטור
המועד האחרון להגשת בקשה לקבלת פטור היטל השבחה הינו בדרך כלל 45 יום מיום קבלת הודעת השומה. יחד עם זאת, במקרים מסוימים מאד ניתן להגיש זאת גם לאחר מועד זה. בכל מקרה, חשוב מאד להקפיד על מסגרת זמן זו כדי להבטיח שהבקשה תילקח בחשבון וכדי למקסם את הסיכויים לקבל את הפטור המיוחל.
לסיכום
כדי לקבל פטור מהיטל השבחה חשוב להבין לעומק את הקריטריונים לזכאות, את התהליך (איך מגישים את הפטור) וגם את לוח הזמנים הרלוונטי לכך. למי שמחפש סיוע מקצועי, שיתוף פעולה עם חברה המתמחה בקבלת פטור או הפחתת היטל ההשבחה יכול לספק הכוונה חשובה ומידע קריטי שיכול לפשט את התהליך ולהגביר את הסבירות להצלחת בקשת הפטור.
בין אם אכן יש את הסיבות לקבלת הפטור או אולי מעוניינים אפילו לבדוק אפשרות להפחתה בגובה שלו, מומלץ לפנות לבעלי מקצוע כדי לעשות את זה נכון.